به گزارش همشهری آنلاین به نقل از خراسان، امروزه قابلمه و تابههای نچسب برای پختوپز روزانه در بیشتر منازل استفاده میشود. مهمترین ویژگی این ظروف این است که سرخ کردن مواد غذایی را آسان کرده و از آن جا که مصرف غذاهای سرخ کردنی زیاد شده اقبال از این نوع ظرفها هم بیشتر شده است. اما محققان نظرات ضد و نقیضی دراینباره دارند، برخی منابع علمی و دانشمندان ادعا میکنند این ظروف، مضر و با بیماریهایی مانند سرطان مرتبط هستند، در حالی که برخی دیگر اصرار دارند که پخت و پز با ظروف نچسب کاملا ایمن است. ادامه مطلب را در این زمینه مطالعه کنید.
تفلون چیست؟
مادهای به نام پلی تترا فلوئورواتیلن (PTFE) که به نام تفلون شناخته میشود، سطح ظروف تفلون را میپوشاند. تفلون ماده شیمیایی مصنوعی است که از اتمهای کربن و فلوئور تشکیل شده و در برابر گرما مقاوم است و هیچچیز به آن نمیچسبد اما به هر حال یک ماده شیمیایی است که اگر در بدن تجمع پیدا کند باعث آسیب به اعضای بدن میشود.
نکته: قبلا از ماده شیمیایی به نام اسید پرفلوروکتانوئیک (PFOA) استفاده میشد، اما امروزه از آن استفاده نمیشود. بیشتر PFOA روی قابلمهها و تابهها در دمای بالا در طول فرایند تولید سوخته میشد.
خطرات ماده تفلون قدیمی
این ماده با برخی مشکلات سلامتی مانند؛ افزایش کلسترول خون، اختلالات تیروئید، بیماری مزمن کلیه، بیماری کبد، کاهش پاسخ به واکسنها، فشار خون بالا و سرطان بیضه و برخی از سرطانها، ناباروری و وزن کم هنگام تولد هم ارتباط نشان داده است.
خطرات دمای زیاد برای انواع تفلون
در دمای بالاتر از ۳۰۰ درجه سانتیگراد، پوشش تفلون روی ظروف نچسب شروع به شکستن و مواد شیمیایی سمی در هوا آزاد میکند. بیشتر این مواد شیمیایی، ترکیبات حاوی فلوئور و سمی است.
آنفلوآنزای تفلون
وقتی دمای ظروف تفلون به دمای ۳۶۰ درجه برسد، حداقل شش گاز سمی آزاد میشود. استنشاق این بخارات، ممکن است منجر به تب پلیمری شود که به آنفلوآنزای تفلون هم معروف است و علایم موقتی شبیه آنفلوآنزا مانند لرز، تب، سردرد و بدن درد دارد.
خطر ترکیب فلوئور در تفلون
ترکیبات فلوئوری در بافتهای انسان تجمع پیدا میکند و برخی مطالعات نشان دادهاند که با بیماریهای کبدی و سرطان ارتباط دارد.
چگونه خطر را کاهش دهیم
دمای پخت و پز ظروف نچسب و تفلون امروزی نباید از۳۰۰ درجه سانتیگراد تجاوز کند و یک راه تشخیص آن این است که بدانیم چربیها، کره و روغنهای پخت و پز در دمای حدود ۲۰۰ درجه سانتیگراد، شروع به سوختن و دود شدن میکنند و به فاصله کمی دما به ۳۰۰ درجه نزدیک میشود، بنابراین میتوانید از ظروف نچسب روی اجاق گاز با حرارت کم تا متوسط استفاده کنید و برای روشهای پختی که نیاز به حرارت بسیار بالا دارد، مانند کباب کردن، از این ظروف استفاده نکنید.
نکته: پوششهای نچسب برای مایکروویو ایمن هستند، اما ظروف پختوپز و ظروف پخت با مواد پایه فلزی ممکن است برای مایکروویو مناسب نباشد، بهتر است دستورالعملهای سازنده ظروف آشپزی را برای استفاده صحیح بررسی کنید.
شستوشوی ظروف تفلون
ماهیتابه یا قابلمه تفلون را با اسفنج یا حوله کاغذی و چند قطره شوینده ملایم ظرفشویی بشویید. اگر کمی از غذا به ظرف چسبیده بود، آب و سرکه را به تابه اضافه کنید و ظرف را روی اجاق گاز قرار دهید و آب و سرکه را به جوش بیاورید. ممکن است بین ۵ تا ۱۰ دقیقه بسته به این که شعله را زیاد کردهاید، طول بکشد. با داغ شدن آب و سرکه، روغن و ذرات غذا جدا میشود.
نظر شما